GalleriSE

Slaggatan 20, Falun


 • Aktuellt

 • Kommande utställningar

 • Tidigare utställningar

 • Grafikstipendium

 • Om Galleri Se Konst


 • Öppettider:

  Torsdag-fredag 13-17
  Lördag 12-15

  Kontakt

  gallerisekonst[a]gmail.com
  Tel. 0739-302890
  Slaggatan 20, 791 70 Falun

  Facebook Galleri Se Konst på Facebook

  IN ENGLISH

  Jukka Vikberg

  Krigets fasor

  År 1998 skrev jag i samband med min utställning på Galleri 21 i Malmö: ”Tidigare var mina arbeten tunga och massiva men så upptäckte jag att elektriciteten uppfunnits och nu rör sig mina skulpturer glatt hit och dit”. Jag vet inte om mina skulturer är alltid så ”glada”, men en del humor intresserar mig nog. Människans stora förväntningar i livet i motsats till hennes egna beslut och gärningar ter sig ofta ganska komiska. Bättre att ta sig till med lite humor.

  Senare åren har jag studerat min egen ungdom i min konst, eller bättre, tiden då jag lät mitt hår växa ner till axlarna och började härja och hojta i denna värld. Jag är en äkta 60-70-talist. Vi var en generation som upptäckte att allt vad som sägs högt inte alltid stämmer. Men i motsats till i dag, då krig förs gömda utan mediabevakning, breddes det ut bilder på brända nakna barn och kvinnor och män i våra vardagsrum. Dessa bilder formade vår ungdom.

  Men 60- och 70-talet var också en fantastisk tid med rockmusik, första stora rockfestivaler, då man bodde i tält, drack vin och låg naken i naturen. ”Peace and love” var viktiga ord då. Mot denna bakgrund har jag gjort några utställningar.

  För att på riktigt förstå vår tid började jag arbeta mera ingående med temat krig, något som så starkt återspeglar verkligheten i dagens värld. Krig som tema är enkelt. Det finns grymma människor som älskar att döda, och giriga människor som gör business när andra dödar. Någon annan anledning till krig och dyra armér finns inte mera.

  Kriget är en sjukdom, där båda parterna är insjukna och behöver hjälp. Det här ger små nationer som Sverige och Finland en ny möjlighet att inverka – vi kan bli fredens hälsocentraler.

  Jag arbetar med metoden ”sluter ögonen och ser bilder inne i mig”. Det fantastiska med detta yrke är att man jobbar genom att drömma. Konstnärens yrke är att synliggöra dessa drömmar. Inte mer inte mindre.

  jukkavikberg.blogspot.com